Zapiekanka jajeczna z brokułem

Brokuły i ser to klasyczne połączenie, których smak podkreśla jajeczna osłona. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje kilka chwil, a efekt jest jak się domyślacie po prostu pyszny!



Składniki:

5 jajek
½ brokułu
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka zrumienionej cebuli
sól i pieprz do smaku
5 pieczarek
1/3 szklanki bulionu grzybowego
5 łyżek startego żółtego sera
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć z ugotowanym brokułem, wymieszać z bułką tartą, orzechami, cebulą i przyprawami do smaku. Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć pieczarki i zalać bulionem. Na pieczarkach ułożyć białka jaj i uzupełnić farszem z brokułu. Posypać serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy:

  1. Mniam, bardzo lubię wszelkie zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna zapiekanka :) zawsze się chętnie na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie mogę się przekonać do brokuła, kiedyś go jadałam, teraz już prawie wcale, ale twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie, na pewno jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń