Bułeczki z wędzonką do barszczu

Pyszne bułeczki drożdżowe, z mięsnym farszem. Są idealnym dodatkiem do barszczu.



Składniki:

½ kg mąki
1 dag drożdży
1 łyżka masła
2 jajka
Sól do smaku
30 dag wędzonki
2 białe cebule
1 łyżka tłuszczu
1 żółtko jajka

Wykonanie farszu:

Wędzonkę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą, po czym lekko przestudzić.

Wykonanie:

Drożdże utrzeć w 100 ml letniej wody ze szczyptą cukru. Następnie wlać do mąki, dodać masło, wbić jajka, wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować i pokroić w prostokąty. Nałożyć farsz, zlepić brzegi i posmarować rozmąconym żółtkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 25 minut. Podawać np. do barszczu.

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. fajny pomysł,coś innego niż zwykłe krokiety

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj taki barszczyk bym wsunęła! A ja dzisiaj tylko fit pomidorowa by kcalmar.:p

    OdpowiedzUsuń
  3. barszcz - ale ze świętami mi się skojarzyło :)
    ciekawe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń