Pyszne bułeczki drożdżowe, z mięsnym farszem. Są idealnym dodatkiem do barszczu.
Składniki:
½ kg mąki
1 dag drożdży
1 łyżka masła
2 jajka
Sól do smaku
30 dag wędzonki
2 białe cebule
1 łyżka tłuszczu
1 żółtko jajka
Wykonanie farszu:
Wędzonkę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą, po czym lekko przestudzić.
Wykonanie:
Drożdże utrzeć w 100 ml letniej wody ze szczyptą cukru. Następnie wlać do mąki, dodać masło, wbić jajka, wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować i pokroić w prostokąty. Nałożyć farsz, zlepić brzegi i posmarować rozmąconym żółtkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 25 minut. Podawać np. do barszczu.
fajny pomysł,coś innego niż zwykłe krokiety
OdpowiedzUsuńale fajne te bułeczki
OdpowiedzUsuńOj taki barszczyk bym wsunęła! A ja dzisiaj tylko fit pomidorowa by kcalmar.:p
OdpowiedzUsuńbarszcz - ale ze świętami mi się skojarzyło :)
OdpowiedzUsuńciekawe bułeczki :)