Uwielbiam kinder country. Od jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis (podpatrzony na pinterest). Ciasto jest pyszne, choć nieziemsko słodkie :) Mały kawałeczek w zupełności gasi pragnienie słodyczy :)
Robiłam ciasto dwa razy, w ostateczności zmniejszyłam ilość śmietanki o 50 ml (poniżej przepis już po modyfikacji)
Składniki:
300 ml śmietanki 30%250 g serka mascarpone
150 g petit beurre
2 mleczne czekolady
2 białe czekolady
płatki nestle Kangus ok. 120 g do masy + kilka garści do posypania na wierzch
Wykonanie:
W kąpieli wodnej roztopić białe czkolady, odłożyć aby odrobinę ostygły. W między czasie ubić 150 ml śmietanki, dodać do niej mascarpone i na wolnych obrotach mieszać, dodając przestudzoną białą czekoladę. Wsypać płatki i wymieszać łyżką.Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a nim herbatniki. Następnie wlać białą masę z płatkami Kangus.
Przygotować ciemną masę: ubić 150 ml śmietanki i dodać roztopione (w kąpieli wodnej) czekolady mleczne.
Na białej masie ułożyć herbatniki, na niej ciemną masę i posypać płatkami Kangus.
Schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez noc.
to ciacho to ostatnio hit, również muszę je wreszcie zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi smakować rewelacyjnie. Też mnie kusi, żeby zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo ile tej śmietanki bo do białej 150 ml a do ciemnej 100 ml a w składnikach 300 ml ;)
OdpowiedzUsuńTo ile tej śmietanki bo do białej 150 ml a do ciemnej 100 ml a w składnikach 300 ml ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność :) W ciemnej masie dawałam 150 ml, a nie 100. Skorygowałam już. Myślę że 100 ml też nie byłoby źle, warstwa ciemna byłaby nieco niższa.
UsuńJaki rozmiar tortownicy wybrać 24 cm będzie ok? czy raczej 26?
OdpowiedzUsuńobie mogą być ok :) Ja robiłam na mniejszej
UsuńJAK ułożyć prostokątne herbatniki na okrągłej tortownicy?
OdpowiedzUsuńmożna je pokruszyć na mniejsze kawałki i ułożyć :)
Usuń