Placki ziemniaczane dwudniowe

Wykonanie ich jest proste i mało pracochłonne, ale... Wymaga czasu :) To pyszne połączenie racuchów z plackami ziemniaczanymi, podane na słodko z musem jabłkowym smakuje wybornie! Opłaca się zaczekać :)



Składniki:

2 ziemniaki
11/2 dag drożdży
½ Å‚yżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
1 szklanka mÄ…ki
2 łyżki stopionego tłuszczu
1 łyżka gorącej wody
szczypta soli
cukier do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i utÅ‚uc. Drożdże, cukier rozpuÅ›cić w ½ szklance ciepÅ‚ej wody i dodać do ziemniaków, wymieszać i odstawić pod przykryciem do nastÄ™pnego dnia. NastÄ™pnie wsypać mÄ…kÄ™, posolić do smaku, dokÅ‚adnie wymieszać i znowu odstawić do wieczora. Do ciasta wbić jajko, wlać tÅ‚uszcz i rozpuszczonÄ… w jednej Å‚yżce gorÄ…cej wody sodÄ™. DokÅ‚adnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tÅ‚uszczem patelni na rumiano, czÄ™sto przewracajÄ…c. Podawać z musem jabÅ‚kowym.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: