Idealne ciasto na naleśniki- przepis podstawowy

Niby proste naleśniki, wydawać by się mogło, że banalny przepis. A jednak..... czasem zbyt twarde, czasem zbyt kruche, czasem ciężko odwrócić na patelni... Problemów z przygotowaniem na pozór prostych naleśników jest wiele. Jak zatem przygotować idealne ciasto naleśnikowe?



Składniki:

2 jajka
130 g mąki  (około 1 szklanka)
szczypta soli
1/2 cukru wanilinowego (chyba że robimy wersję słoną to pomijamy)
1 łyżka oleju lub masła

+

wariant I: 

250 ml mleka
1/2 szklanki wody mineralnej

wariant II: 

250 ml mleka
1/2 szklanki piwa

wariant III: 

370 ml mleka
+ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Już tłumaczę o co chodzi z tymi wariantami. Idealne naleśniki powinny być pulchne, a zatem mieć składnik, który to sprawi :) W wariancie I ciasto rośnie dzięki bąbelkom zawartym w wodzie gazowanej (zwanej także sodową). W II wariancie dzięki drożdżom zawartym w piwie, a w III oczywiście dzięki proszku do pieczenia.
Oto cała tajemnica :)

Zatem wykonanie jest proste (po wybraniu odpowiedniej opcji dla nas):
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem (możemy najpierw ubić białka z odrobiną soli i cukrem wanilinowym, a następnie dodać pozostałe składniki).
Wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na średnim ogniu.

Tradycyjna Kuchnia