Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką

Danie proste, tanie, pożywne i smaczne. Przygotowanie nie kosztuje więcej niż kilka złotych :)


Składniki:

8 ziemniaków
25 dag wątróbki drobiowej
½ szklanki śmietany
1 jajko
1 cebula biała
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie ostudzić i pokroić w plastry. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, chwilę podsmażyć, doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę ziemniaków, posypać pieprzem, rozłożyć wątróbkę i przykryć resztą ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i zapiec w temperaturze 160 stopni przez pół godziny.

Tradycyjna Kuchnia