Ogórki w imbirze w stylu japońskim do słoików na zimę

Imbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim.




Składniki:

11/2 kg małych ogórków gruntowych
½ litra wody
2 łyżeczki soli
1 pęczek koperku
kawałek imbiru
125 ml octu
10 dag cukru
3 łyżki gorczycy
½ łyżeczki ziarnistego pieprzu
5 listków laurowych


Wykonanie:

Ogórki obrać, pokroić. Zagotować wodę z solą, włożyć ogórki i gotować bardzo powoli przez 10 minut. Następnie wyjąć ogórki, a powstały wywar odstawić. Ogórki włożyć do wyparzonych słoików, a do nich posiekany koperek i pokrojony w słupki imbir. Do wywaru z ogórków dodać ocet, cukier, gorczycę, pieprz, listki laurowe i całość gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, szczelnie zakręcić i na następny dzień przenieść w chłodne miejsce.

Tradycyjna Kuchnia