Kofta kebab grillowany FIT

Przeglądając różne kulinarne inspiracje w sieci natknęłam się na tzw. kebaby kofta (lub kefta). Zaintrygowały mnie od samego początku, bo mięsa mielonego na patyku jeszcze nie robiłam :) A do tego zdrowy kebab? Czy to w ogóle możliwe?

Kofta kebab jest  jedną z najbardziej popularnych potraw w Egipcie. Przyrządza się go z mieszanki mielonej wołowiny i jagnięciny, z dodatkiem cebuli, czosnku, pietruszki i przypraw Bliskiego Wschodu. Nie jestem zwolennikiem jagnięciny, więc w swoim przepisie ją pominęłam. Mięso podałam skropione cytryną, w towarzystwie sosu czosnkowego (można też podawać z sosem tzaziki- przepis tutaj). 



Składniki (6 sztuk)

25 dag łopatki wieprzowej mielonej
1 biała cebula
1 pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz
szczypta: pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kminku, kolendry
cytryna

Sos:

mały jogurt grecki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie np. suszona bazylia

Wykonanie:

Cebulę, pietruszkę i czosnek zmielić, dodać do mięsa.



Doprawić i nabijać na patyczki w kształcie parówek.
Grillować z każdej strony, co jakiś czas odwracając.



Przygotowanie sosu:

Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszać.

Mięso skropić sokiem z cytryny i podawać w towarzystwie sosu.




Tradycyjna Kuchnia