Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę

Kapusta czerwona jest zdrowa i pyszna, dlatego nie wyobrażam sobie aby nie zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów.
Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1.



Składniki:

1 kg czerwonej kapusty
30 dag kwaśnych jabłek
1 por

Składniki na zalewę:

1 łyżka soli
2 łyżki cukru
3 goździki
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 litr wody

Wykonanie:

Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę. Napełnić słoiki gorącą zalewą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia