Gofry z sosem truskawkowym

Już dawno chodziły za mną gofry... dziś z pysznymi truskawkami!



Składniki na gofry:

2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smarowania gofrownicy

Składniki na sos truskawkowy:

2 szklanki truskawek
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa

Wykonanie gofrów:

Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i solą do smaku. Następnie dodać sztywno ubitą piane z białek, wymieszać łyżką i piec gofry w wcześniej natłuszczonej gofrownicy. Piec na złoty kolor i podawać z sosem truskawkowym.
Wykonanie sosu:
Galaretkę rozpuścić według opisu na opakowaniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić i zmiksować z cukrem. Wlać ciepłą galaretkę i polać wcześniej upieczone gofry. Można udekorować bitą śmietaną.

  Wiosenne słodkości 2016

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz