Rogaliki domowe z ciasta ziemniaczanego z maślanką

Po prostu aksamitny smak :) Któż nie uwielbia domowych rogalików z konfiturą? :)



Składniki:

½ kg mąki
25 dag ugotowanych ziemniaków
10 dag masła
1 jajko
½ szklanki maślanki
1 dag drożdży
1 cukier waniliowy
1 jajko do smarowania
2 łyżki maku
konfitura

Wykonanie:

Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmieszać z mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Otrzymane ciasto składać w kopertę trzy razy (tak jak ciasto francuskie) i wałkować.



Za trzecim razem ciasto rozwałkować cienko, pokroić w kwadraty, nadziewać konfiturą i formować rogaliki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, po czym odłożyć chwilę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około pół godziny na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia