Chlebek wiejski owsiany z kaszy owsianej

Pyszny, zdrowy, domowy chlebek z kaszy!



Składniki:

400 gram kaszy owsianej
2 szklanki mąki
3 jajka
1 jajko do smarowania
2 dag drożdży
4 łyżki mleka
1 cukier waniliowy
olej do formy

Wykonanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, pół na pół z mlekiem. Następnie utrzeć na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do kaszy i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do ciasta wsypać mąkę i wlać utarte z cukrem waniliowym jajka. Całość jeszcze raz wyrobić, przelać do przygotowanych foremek i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. tak jak w przepisie- 2 dag=20 gram. Dotyczy to świeżych drożdży. Suchych około 6-7 gramów

      Usuń