Pikantne chili con carne

Chilli con care to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso





Składniki:

40 dag fasoli  „JAŚ”
2 cebule
40 dag mielonej wołowiny
4 kolorowe papryki
1 szklanka czerwonego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra mielona do smaku

Wykonanie:

Fasolę namoczyć parę godzin wcześniej, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, włożyć mielone mięso i pokrojone papryki, po czym podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy i dusić przez 10 minut. Gdy mięso jest już miękkie, dodać ugotowaną fasolę, podlać winem i gotować jeszcze przez parę minut. Pod koniec gotowania przyprawić na ostro i podawać na ciepło.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz