Babka Wielkanocna z rodzynkami

Idealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :)



Składniki:

30 dag maki
10 dag cukru
5 łyżek masła
5 łyżek smalcu
4 jajka
2 dag drożdży
2 łyżki mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
5 dag rodzynek
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło ze smalcem i nadal ucierając dodać mąkę, rozczyn. Następnie dodać pianę ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz