Tort Lodowa Kraina

Piękny i pyszny zarazem!



Składniki na biszkopt:

4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki (450),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Wykonanie biszkoptu:

Ubić całe jajka, wsypując powoli cukier -przez pięć minut. Następnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Składniki na masę:

4 galaretki niebieskie,
½ litra śmietanki kremówki,
3 łyżki żelatyny,
kwasek cytrynowy,
2 łyżki cukru pudru,
2 szklanki mleka
3 bite śmietany „ śnieżki”.

Wykonanie masy:

Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i jedną łyżką żelatyny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego.  Dodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną  jedną galaretkę z żelatyną i wyłożyć na masę tworząc pagórki. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i lekko tężejącą ozdobić placek.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. biszkopt na małą blaszkę ?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślałam, że to lody będą... nie używam chemicznych zastępników zdrowych, dobrych produktów. Polecam kremówkę 30% i w żadnym wypadku produkt z oznaczeniem UHT (sama chemia, dlatego może stać rok pod kaloryferem i nie kwaśnieje)
    ).

    OdpowiedzUsuń