Brownie ziemniaczane

Idealnie czekoladowe, lekko mokre- idealny smak zawdzięcza dodatkowi w postaci ziemniaka.



Składniki:

5 ziemniaków
5 jajek
1 szklanka cukru
10 dag orzechów włoskich
4 łyżki kakao
1 łyżka oleju
1 cukier waniliowy
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 aromat cytrynowy
olej do formy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, zmielić i ostudzić. Orzechy oczyścić i również zmielić. Żółtka jaj utrzeć
z cukrami, dodać ziemniaki i zmiksować na puch. Następnie wsypać kakao, sodę oczyszczoną i orzechy, dokładnie zmiksować, dodać sztywno ubitą pianę z białek, po czym lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz