Chleb kukurydziano- pszenny

Kolejna propozycja domowego pieczywa- tym razem z połączenie mąki kukurydzianej i pszennej.



Składniki:

400 ml maślanki
50 ml wody
1 łyżka octu
200 gram mąki kukurydzianej lub żytniej
200 gram mąki pszennej
250 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki siemienia lnianego
25 gram drożdży
sól do smaku
papier do pieczenia

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnią wodę, zaciągnąć mąką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na pół godziny. W między czasie połączyć wszystkie składniki na chleb. Następnie dodać rozczyn, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odstawić na około 1 ½ godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz