Konfitura owocowa do mięs do słoików na zimę

Uwielbiam połączenie mięsa z słodką konfiturą.



Składniki:

1 kg aronii,
1 kg gruszek,
1 kg winnych jabłek,
1 kg cukru,
1 szklanka wody.

Wykonanie:

Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając a po 5 minutach, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Nadal powoli  smażyć  mieszając co jakiś czas, aby owoce nie przykleiły się do dna rondla. Gdy owoce staną się szkliste , dodać owoce aronii i doprowadzić do wrzenia. Smażyć przez 20 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz