Marynowana papryka z miodem do słoików na zimę

Łagodny smak miodu idealnie łączy się z papryką. 

To już drugi raz, kiedy na łamach bloga publikuję ten przepis (poprzedni). Zapasy zimowe rozeszły się w mig:) Papryczki były pyszne, łagodne w smaku, idealne do obiadu, sałatek itp. Tym razem jednak pokusiłam się o odrobinę więcej miodu :)



Składniki:

1 kg kolorowej papryki,
1 szklanka octu,
1 szklanka wody,
250 ml miodu pszczelego,
5 łyżek oleju.

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski i włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować wodę z octem i miodem, zalać paprykę w słoikach, a na powierzchnię wlać po 1 łyżce oleju. Pasteryzować około 15 minut ( jest to porcja na sześć słoików półlitrowych)

Tradycyjna Kuchnia