Zapiekanka pieczarkowa

Z racji trwającego na durszlaku i mikserze kulinarnym tygodnia pieczarkowego i ja postanowiłam coś upichcić z pieczarką w roli głównej.



Składniki:

1 kg pieczarek,
½ szklanki mleka,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki pszennej,
10 dag sera żółtego,
2 żółtka,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
olej do smażenia,
zielenina do ozdoby.

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obrumienić na oliwie. 


Pod koniec lekko posolić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Masło stopić, wymieszać z mąką i rozprowadzić z zimnym mlekiem (4-5 łyżek mleka). 


Następnie resztę mleka zagotować, wlać do zasmażki, połączyć z startym serem, żółtkami i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać pieczarki, 


wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem pieczywa.


Pieczarkowy Tydzień 2014   Pieczarkowy Tydzień 2014

Tradycyjna Kuchnia