Zapiekanka pieczarkowa

Z racji trwającego na durszlaku i mikserze kulinarnym tygodnia pieczarkowego i ja postanowiłam coś upichcić z pieczarką w roli głównej.



Składniki:

1 kg pieczarek,
½ szklanki mleka,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki pszennej,
10 dag sera żółtego,
2 żółtka,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
olej do smażenia,
zielenina do ozdoby.

Wykonanie:
Pieczarki oczyÅ›cić, pokroić w plastry i obrumienić na oliwie. 


Pod koniec lekko posolić i uÅ‚ożyć w żaroodpornym naczyniu. MasÅ‚o stopić, wymieszać z mÄ…kÄ… i rozprowadzić z zimnym mlekiem (4-5 Å‚yżek mleka). 


NastÄ™pnie resztÄ™ mleka zagotować, wlać do zasmażki, poÅ‚Ä…czyć z startym serem, żółtkami i przyprawić do smaku solÄ… i pieprzem. Sosem zalać pieczarki, 


wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem pieczywa.


Pieczarkowy TydzieÅ„ 2014   Pieczarkowy TydzieÅ„ 2014

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczna zapiekanka, witam w mojej akcji pieczarkowej i proszę o więcej ;)

    OdpowiedzUsuń