Polewa czekoladowa- prosty przepis

Problem z polewą to zmora kuchenna większości z nas. Wygodne i szybkie w przygotowaniu polewy dostępne w sklepach zazwyczaj są twarde, kruche i trudne w krojeniu. Poniżej przedstawiam łatwy sposób na przygotowanie własnej, domowej i co najważniejsze elastycznej polewy.


Składniki:

½ kostki margaryny
3 łyżki cukru
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
1 łyżka kakao

Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Lub inny przepis z wykorzystaniem gotowych czekolad:

Składniki:

1 szklanka cukru,
½ szklanki Å›mietany,
1 cukier waniliowy,
½ tabliczki czekolady,
1 łyżka spirytusu.

Wykonanie:

Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz