Składniki:
6 jajek
20 dag cukier
15 dag mÄ…ki pszennej
5 dag mÄ…ki ziemniaczanej
3 łyżki soku z pomarańczy
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
Składniki na krem:
½ kg truskawek
400 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z mąkami i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo przekroić na pół.
Wykonanie kremu:
Truskawki oczyścić, kilka odłożyć, a resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Składanie tortu:
Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić truskawkami.
Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz