Domowe kotlety mielone

Tradycyjny polski kotlet mielony jest znany wszystkim. Niestety pochodzenie, powstanie tej potrawy nie jest nigdzie opisane. Ale czy to ważne? :) Grunt żeby było smacznie! A jest!



Składniki:

½ kg miÄ™sa woÅ‚owego
½ kg miÄ™sa wieprzowego
2 czerstwe bułki
bułka tarta
2 żółtka
2 cebule
1 łyżka smalcu
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:


Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie i dokładnie odcisnąć.


MiÄ™so przepuÅ›cić dwa razy przez maszynkÄ™, dodać dobrze odciÅ›niÄ™te buÅ‚ki, żółtka i cebulÄ™ usmażonÄ… na smalcu lub maÅ›le. Doprawić do smaku solÄ… i pieprzem (można dodać trochÄ™ zimnego rosoÅ‚u) i wszystko bardzo dokÅ‚adnie wyrobić. 


Następnie formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej


 i smażyć na wolnym ogniu z obu stron.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: