Knedle szpinakowe

Knedle to prosta, tania i smaczna potrawa, która sprawdzi się na słodko (np. z truskawkami, śliwkami, rabarbarem itp.), ale również na słono. Dziś wersja bez cukru, ale za to z zielonym szpinakiem. Pycha!



Składniki:

25 dag czerstwej bułki
8 dag mąki
10 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 jajka
15 dag żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Bułki namoczyć w wodzie, następnie bardzo dokładnie odsączyć. Dodać mąkę, starty żółty ser, szpinak, zmiażdżony czosnek, jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę, mokrymi rękami formować knedle i wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 15 minut. Knedle wyjmować łyżką cedzakową , układać na talerzach, podawać jako danie samodzielne polane tłuszczem lub z dowolnym sosem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz