Naleśniki po bretońsku

Nalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete.




Składniki:

40 dag mąki razowej
30 dag mąki pszennej
2-3 jajka
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
¾ litra wody gazowanej
½ litra mleka

Składniki na farsz na jeden naleśnik:

1 plasterek szynki
1 jajko
1 plasterek sera żółtego

Wykonanie:

Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę wbić jajko, można delikatnie rozprowadzić widelcem, położyć plasterek szynki i ser. Smażyć na małym ogniu do czasu ścięcia się białka.

Tradycyjna Kuchnia