Tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach :)
Składniki:
½ torebki suszonych drożdży
½ szklanki mleka
2 łyżki cukru
25 dag maki
2 żółtka jaja
¼ kostki masła
1 cukier waniliowy
masa krówkową
migdały do dekoracji
Wykonanie:
Masło stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę z drożdżami, zrobić wgłębienie i wlać letnie mleko. Następnie dodać żółtka, cukry i wyrobić ciasto dolewając połowę masła. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto. Urywać kawałki ciasta, formować na dłoni bułeczki nadziewając masą krówkową. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki i odstawić ponownie do podrośnięcia. Posmarować pędzelkiem resztą masła, posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 30 minut.
O mateczko! Jakie pyszności! Przepis zapisuję i na pewno wykorzystam <3
OdpowiedzUsuń