Pieczeń drobiowa z papryką

Kurczak jest bardzo wdzięcznym składnikiem. Można go przygotowywać na wiele sposobów, komponuje się świetnie z wieloma warzywami. Wszystko zależy od fantazji kucharza :) U mnie dziś pyszna pieczeń drobiowa z kolorową papryką.



Składniki:

80 dag filetów drobiowych
3 kolorowe papryki
1 biała cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka
½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oleju
1 łyżka masła

Wykonanie:

Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski i zaparzyć gorącą wodą. Bułkę namoczyć i dobrze odcisnąć. Filety zmielić, dodać przysmażoną na maśle cebulę, jajko, bułkę i przyprawy do smaku. Całość starannie wymieszać i podzielić na trzy równe części. Formę keksową posmarować olejem, wyłożyć jedną część przygotowanego mięsa. Paprykę dobrze osuszyć i przekładać kolorami poszczególne warstwy mięsne. Górną warstwę mięsa smarujemy olejem. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Pieczeń możemy podawać na ciepło jak i na zimno.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze: