Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

W tym roku obrodziło w grzyby, dlatego często pojawiają się w moich przepisach. Połączenie z ziemniakami jest wprost wyborne ;)



Składniki:

6 ziemniaków ugotowanych w łupinach
1 biała cebula
1 szklanka pokrojonych świeżych grzybów
2 jajka ugotowane
½ szklanki mleka
½ szklanki Å›mietany 18%
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
papryka mielona słodka do smaku
kminek mielony do smaku
masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Grzyby, cebulę pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem masła. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obłożyć połową pokrojonych i obranych ziemniaków. Na wierzch położyć przysmażone grzyby z cebulą, pokrojone w plastry jajka i przykryć drugą połową ziemniaków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mlekiem , mąką i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Tradycyjna Kuchnia

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajna zapiekanka, ziemniaki i grzyby to super smaczny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekanki a Twoja wyglÄ…da pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie ziemniaków i grzybów to jest to! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam świeże grzyby!
    Twoja zapiekanka bardzo by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię połączenie grzybów i ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My w tym roku zdecydowanie za mało jadłyśmy grzybów :/ Bardzo apetyczna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale te ziemniaki się ładnie przypiekły, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń