W tym roku obrodziło w grzyby, dlatego często pojawiają się w moich przepisach. Połączenie z ziemniakami jest wprost wyborne ;)
Składniki:
6 ziemniaków ugotowanych w łupinach
1 biała cebula
1 szklanka pokrojonych świeżych grzybów
2 jajka ugotowane
½ szklanki mleka
½ szklanki Å›mietany 18%
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
papryka mielona słodka do smaku
kminek mielony do smaku
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Grzyby, cebulę pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem masła. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obłożyć połową pokrojonych i obranych ziemniaków. Na wierzch położyć przysmażone grzyby z cebulą, pokrojone w plastry jajka i przykryć drugą połową ziemniaków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mlekiem , mąką i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Bardzo fajna zapiekanka, ziemniaki i grzyby to super smaczny duet :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki a Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPołączenie ziemniaków i grzybów to jest to! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam świeże grzyby!
OdpowiedzUsuńTwoja zapiekanka bardzo by mi smakowała.
bardzo lubię połączenie grzybów i ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńMy w tym roku zdecydowanie za mało jadłyśmy grzybów :/ Bardzo apetyczna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńale te ziemniaki się ładnie przypiekły, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń