Ekspresowa tarta śliwkowa z kremem krówkowym i słodką pianką :)
Składniki:
25 dag mąki
12,5 dag masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 jajka
tłuszcz do formy
Składniki na nadzienie:
½ kg śliwek węgierek
10 dag cukru
1 budyń o smaku krówki
1/3 szklanki oleju
2 łyżki masy o smaku krówki
Wykonanie ciasta:
Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce.
Wykonanie placka:
Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę posmarowaną wcześniej tłuszczem, wyciągnąć brzegi, nakłuć widelcem i zapiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie posmarować masą krówkową, ułożyć śliwki- skórką do dołu. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W między czasie białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier, a na koniec wsypać budyń. Następnie wlać olej, delikatnie wymieszać, wyłożyć na śliwki i zapiec przez 15 minut w tej samej temperaturze.
jak smacznie <3
OdpowiedzUsuń