Naleśniki po bretońsku

Nalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete.




Składniki:

40 dag mąki razowej
30 dag mąki pszennej
2-3 jajka
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
¾ litra wody gazowanej
½ litra mleka

Składniki na farsz na jeden naleśnik:

1 plasterek szynki
1 jajko
1 plasterek sera żółtego

Wykonanie:

Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę wbić jajko, można delikatnie rozprowadzić widelcem, położyć plasterek szynki i ser. Smażyć na małym ogniu do czasu ścięcia się białka.

Tradycyjna Kuchnia

7 komentarzy:

  1. Naleśniki uwielbiam w każdej postaci, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki są pyszne ze wszystkim, więc danie musi smakować wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też zjem chętnie wszystkie naleśniki. O takich jeszcze nie słyszałam, ale pomysł pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe naleśniki, jeszcze o takim nie słyszałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy z takimi się nie spotkałam! Zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie robiłam jeszcze takich naleśników, musza być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo często je robię, jednak zawsze naleśniki smażę na mące gryczanej - w tym połączeniu smakują one bosko <3

    OdpowiedzUsuń