Nalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete.
Składniki:
40 dag mąki razowej30 dag mąki pszennej
2-3 jajka
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
¾ litra wody gazowanej
½ litra mleka
Składniki na farsz na jeden naleśnik:
1 plasterek szynki1 jajko
1 plasterek sera żółtego
Naleśniki uwielbiam w każdej postaci, mniam :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki są pyszne ze wszystkim, więc danie musi smakować wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńJa też zjem chętnie wszystkie naleśniki. O takich jeszcze nie słyszałam, ale pomysł pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńCiekawe naleśniki, jeszcze o takim nie słyszałyśmy :D
OdpowiedzUsuńnigdy z takimi się nie spotkałam! Zaskakujące :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze takich naleśników, musza być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo często je robię, jednak zawsze naleśniki smażę na mące gryczanej - w tym połączeniu smakują one bosko <3
OdpowiedzUsuń