Makaron dietetyczny FIT z indykiem, pomidorami i cukinią

Miało być bolognese, a wyszło jak zawsze :) Czyli z dodatkiem cukinii i indykiem mielonym zamiast łopatki wieprzowej :)  Za to jest równie pysznie, zdrowo i dietetycznie.




Składniki (ok. 4 porcje):

30 dag mielonej piersi z indyka
2 puszki pomidorów z puszki
1 mała cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy

Przyprawy:

sól, pieprz
bazylia świeża i suszona
tymianek
słodka papryka 
opcjonalnie szczypta chilli 

+ makaron (ja użyłam jasny żytni)

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną cukinię. W międzyczasie mięso doprawić przyprawami i dodać do warzyw. Całość delikatnie podsmażać ok 10 minut (ciągle odwracając), następnie dodać pomidory i sos sojowy. Dusić pod przykryciem około 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Szybko, smacznie i zdrowo. :)
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny i szybki obiad, który zadowoli każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron z cukinią to jedno z lepszych połączeń jakie znam :) polecam następnym razem dodać curry - super łączy sie z całością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie sosy,a z makaronem najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń