Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanki ziemniaczane to chyba najprostsze w wykonaniu danie jakie znam :) Wychodzi wszystkim i zawsze. Do tego jest tanie i daje duże pole popisu dla kucharza :) Możemy wrzucić naprawdę wiele składników: kiełbasę, szybkę, brokuła, kalafiora, pomidory... Wedle gustu. To danie bardzo często przygotowywałam za czasów studenckich, kiedy wiadomo, że budżet jest bardzo ograniczony:)


 SkÅ‚adniki:

90 dag ziemniaków
2 białe cebule
2 czerwone papryki
4 łyżki oleju
20 dag żółtego sera
400 ml mleka
¼ Å‚yżeczki soli
¼ Å‚yżeczki gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej mielonej
¼ Å‚yżeczki mielonego pieprzu

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry (jak na chipsy). PaprykÄ™ oczyÅ›cić, pokroić w paski i razem z pokrojonÄ… cebulÄ… obsmażyć na oleju do miÄ™kkoÅ›ci. NastÄ™pnie w naczyniu żaroodpornym ziemniaki i warzywa ukÅ‚adać warstwami razem z tÅ‚uszczem w którym siÄ™ smażyÅ‚y, tak aby ziemniaki byÅ‚y na spodzie i na wierzchu. ¾ mleka wymieszać z przyprawami i zalać potrawÄ™. ObÅ‚ożyć plastrami sera, polać resztÄ… mleka. Zapiec w temperaturze 180 stopni przez godzinÄ™.



* zapiekankÄ™ podajÄ™ z sosem pomidorowym, ketchupem lub z dodatkiem pieczywa.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz