Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanki ziemniaczane to chyba najprostsze w wykonaniu danie jakie znam :) Wychodzi wszystkim i zawsze. Do tego jest tanie i daje duże pole popisu dla kucharza :) Możemy wrzucić naprawdę wiele składników: kiełbasę, szybkę, brokuła, kalafiora, pomidory... Wedle gustu. To danie bardzo często przygotowywałam za czasów studenckich, kiedy wiadomo, że budżet jest bardzo ograniczony:)


 Składniki:

90 dag ziemniaków
2 białe cebule
2 czerwone papryki
4 łyżki oleju
20 dag żółtego sera
400 ml mleka
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry (jak na chipsy). Paprykę oczyścić, pokroić w paski i razem z pokrojoną cebulą obsmażyć na oleju do miękkości. Następnie w naczyniu żaroodpornym ziemniaki i warzywa układać warstwami razem z tłuszczem w którym się smażyły, tak aby ziemniaki były na spodzie i na wierzchu. ¾ mleka wymieszać z przyprawami i zalać potrawę. Obłożyć plastrami sera, polać resztą mleka. Zapiec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.



* zapiekankę podaję z sosem pomidorowym, ketchupem lub z dodatkiem pieczywa.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz