Śniadaniowa sałatka ziemniaczana na ciepło

Tą wersję sałatki ziemniaczanej zdecydowanie lubię najbardziej- podana na ciepło, na /lub z świeżym pieczywem. Szczególnie sprawdza się, gdy pozostały nam ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. 




Składniki:

1 kg ziemniaków
30 dag pomidorów koktajlowych
1 słoiczek oliwek czarnych
3 gałązki rozmarynu
5 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia lub masło klarowane

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć ziemniaki na rumiano i pod koniec wrzucić pomidorki (uważać aby się nie rozpadły). Ułożyć na półmisku, posypać oliwkami, przyprawić do smaku, posypać posiekanym rozmarynem i podawać na ciepło.

Tradycyjna Kuchnia