Patisony w pomidorach z bazylią do słoików na zimę

Trzeci dzień z patisonem w roli głównej. Tym razem zamarynowany w pomidorach.




Składniki:

1 kg patisonów
2 kg pomidorów podłużnych
5 białych cebul
5 ząbków czosnku
½ szklanki oliwy
sól i pieprz do smaku
1 pęczek bazylii

Wykonanie:

Rozgrzać oliwę w rondelku, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodać cienko pokrojone patisony. Smażyć na wolnym ogniu. Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki i dodać do patisonów. Przyprawić do smaku i smażyć jeszcze około 35 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekaną bazylię. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz