Kurczak z patelni ekspresowo- roladki z udka faszerowane w kremowym pieczarkowym sosie

Stwierdziłam ostatnio, że na moim blogu zdecydowanie brakuje przepisów na szybkie dania z patelni. Kurczak w tej roli wypada wyśmienicie, a przygotowanie jest szybkie, proste i smaczne. Tym razem jednak postawiłam na udka kurczaka (choć możemy przygotować to danie również z piersi).

chicken thighs with cream of mushroom soup

Składniki:

6 udek z kurczaka
2 garści pieczarek
1 cebula
2 łyżki oliwy
600 ml bulionu z kurczaka
150 ml śmietanki 18%
około 1 -2 łyżki mąki
mała garść natki pietruszki

przyprawy: sól, pieprz do smaku, 
łyżeczka mielonego czosnku (lub 1 ząbek)
1/2 łyżeczki mielonego tymianku

Wykonanie:

Ja kupiłam już udka "obrobione" bez kości, ale w przypadku całych z kością należy je dokładnie rozdzielić. Możemy zostawić skórkę lub ściągnąć (ale pamiętajmy, że w skórce jest dużo tłuszczu, a w efekcie powstały sos będzie bardzo tłusty). Umyte i rozdzielone części kurczaka natrzeć delikatnie przyprawami i ułożyć wewnątrz pokrojone pieczarki. Zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oliwie. Dodać zwinięte roladki i smażyć, ciągle odwracając około 7 minut. Następnie podlać całość bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Potrawę zdjąć z ognia, podlać śmietaną i delikatnie zagotować. Odlać chochelkę sosu do szklanki, dodać mąkę- dokładnie wymieszać. Ponownie dodać do sosu, zagotować, ciągle mieszając (uważać aby nie powstały grudki).

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: