Nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez knedli ze śliwkami. Uwielbiamy wszyscy !
Składniki:
½ kg gotowanych ziemniaków
2 żółtka jaja
2 szklanki mąki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól do smaku
bułka tarta
masło
20 dag śliwek
2 łyżki cukru
cynamon mielony
Wykonanie:
Ziemniaki utłuc, utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki, sól do smaku i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałek na stolnicy, podzielić na plastry i nakładać śliwki bez pestek, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i zlepiać pyzy. Zagotować wodę w garnku, dodać olej, posolić i wrzucać pyzy, a po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze przez 5-7 minut. Podawać polane masełkiem z bułką tartą.
o tak to zdecydowanie czas na knedle śliwkowe! pycha:)
OdpowiedzUsuńKnedle bez mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!
Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Oj jak ja dawno nie jadłam knedli, Twoje wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńknedle muszą być,uwielbiam je
OdpowiedzUsuńMoje ulubione jedzonko, pycha :)
OdpowiedzUsuńze śliwkami są wg mnie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie muszę je zrobić, bo sezon śliwkowy bez knedli z nimi, tego nie mogę pominąć :-)
OdpowiedzUsuń