Knedle ze śliwkami

Nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez knedli ze śliwkami. Uwielbiamy wszyscy !



Składniki:

½ kg gotowanych ziemniaków
2 żółtka jaja
2 szklanki mąki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól do smaku
bułka tarta
masło
20 dag śliwek
2 łyżki cukru
cynamon mielony

Wykonanie:

Ziemniaki utłuc, utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki, sól do smaku i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałek na stolnicy, podzielić na plastry i nakładać śliwki bez pestek, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i zlepiać pyzy. Zagotować wodę w garnku, dodać olej, posolić i wrzucać pyzy, a po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze przez 5-7 minut. Podawać polane masełkiem z bułką tartą.

Tradycyjna Kuchnia

7 komentarzy:

  1. o tak to zdecydowanie czas na knedle śliwkowe! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Knedle bez mąki pszennej?
    Muszę wypróbować!
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jak ja dawno nie jadłam knedli, Twoje wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. knedle muszą być,uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń
  5. ze śliwkami są wg mnie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie muszę je zrobić, bo sezon śliwkowy bez knedli z nimi, tego nie mogę pominąć :-)

    OdpowiedzUsuń