Ciasto z masą budyniową i malinami

Przepis dostałam ostatnio od sąsiadki :) Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej. 



Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek jaja

Składniki na masę:

5 białek jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
½ szklanki oleju

+ maliny lub inne owoce (około 1 szklanka)

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Wykonanie masy:

Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Masę wlewamy na przestygnięty spód, układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia