Przepis dostałam ostatnio od sąsiadki :) Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek jaja
Składniki na masę:
5 białek jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
½ szklanki oleju
+ maliny lub inne owoce (około 1 szklanka)
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Wykonanie masy:
Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Masę wlewamy na przestygnięty spód, układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.
Smakowite ciacho, chętnie zjadłabym kawałeczek do kawy :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho, chętnie zjadłabym kawałeczek do kawy :)
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto! Z ogromną przyjemnością skosztowałabym choć kawałeczek - wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńRównież robię to ciasto. Jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciacho :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest świetny :)
OdpowiedzUsuńPytanie, budynie suche wsypujemy do białek?
OdpowiedzUsuńtak suche :) pozdrawiam !
UsuńPytanko małe. Budynie suche wsypujemy do ciasta?
UsuńOj, teraz widze ze suche... Sorki. Pozdrawiam
UsuńA jaka blacha??
OdpowiedzUsuńA jaka blacha??
OdpowiedzUsuńśrednia- ja robiłam na 25x20
Usuńpozdrawiam!
Wow! Ciacho prezentuje się rewelacyjnie! I przyznaję krem jest niezwykle ciekawy. Takiego z olejem nigdy jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ! :) wszystko dokładnie opisane ,a ciasto przepyszne, w domu wszyscy sie zachwycają :)
OdpowiedzUsuńA piekarnik góra dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńnajlepiej termoobieg. Jak nie to góra i dół :)
UsuńA po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika? Co zrobić żeby nie upadło?
Usuń