Ciasto z masą budyniową i malinami

Przepis dostałam ostatnio od sąsiadki :) Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej. 



Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek jaja

Składniki na masę:

5 białek jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
½ szklanki oleju

+ maliny lub inne owoce (około 1 szklanka)

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Wykonanie masy:

Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Masę wlewamy na przestygnięty spód, układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

18 komentarzy:

  1. Smakowite ciacho, chętnie zjadłabym kawałeczek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite ciacho, chętnie zjadłabym kawałeczek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczne ciasto! Z ogromną przyjemnością skosztowałabym choć kawałeczek - wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Również robię to ciasto. Jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pytanie, budynie suche wsypujemy do białek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanko małe. Budynie suche wsypujemy do ciasta?

      Usuń
    2. Oj, teraz widze ze suche... Sorki. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wow! Ciacho prezentuje się rewelacyjnie! I przyznaję krem jest niezwykle ciekawy. Takiego z olejem nigdy jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis ! :) wszystko dokładnie opisane ,a ciasto przepyszne, w domu wszyscy sie zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A piekarnik góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej termoobieg. Jak nie to góra i dół :)

      Usuń
    2. A po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika? Co zrobić żeby nie upadło?

      Usuń