Ciasto z masą budyniową i malinami

Przepis dostałam ostatnio od sąsiadki :) Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej. 



Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek jaja

Składniki na masę:

5 białek jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
½ szklanki oleju

+ maliny lub inne owoce (około 1 szklanka)

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Wykonanie masy:

Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Masę wlewamy na przestygnięty spód, układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

18 komentarzy:

  1. Smakowite ciacho, chętnie zjadłabym kawałeczek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite ciacho, chętnie zjadłabym kawałeczek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczne ciasto! Z ogromną przyjemnością skosztowałabym choć kawałeczek - wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Również robię to ciasto. Jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pytanie, budynie suche wsypujemy do białek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Ciacho prezentuje się rewelacyjnie! I przyznaję krem jest niezwykle ciekawy. Takiego z olejem nigdy jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis ! :) wszystko dokładnie opisane ,a ciasto przepyszne, w domu wszyscy sie zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A piekarnik góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej termoobieg. Jak nie to góra i dół :)

      Usuń
    2. A po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika? Co zrobić żeby nie upadło?

      Usuń