Chutney jabłkowy do słoików na zimę

Lubicie mięso podane na słodko? Bo ja bardzo lubię takie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym.

konfitura jabłkowa


Składniki:

75 dag kwaśnych jabłek
2 czerwone papryki
20 gram świeżego imbiru
50 ml octu jabłkowego
6 goździków
15 dag cukru brązowego
1 szczypta ostrej mielonej papryki

Wykonanie:

Jabłka i paprykę obrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka , zalać octem, posypać cukrem, przyprawami i mieszając gotować bardzo powoli przez 35 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz