Babka waniliowa z kardamonem

Nie masz jeszcze pomysłu na Wielkanocny wypiek? Spróbuj tego!



Składniki:

30 dag masła
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
5 budyni waniliowych( 20 dag)
20 dag mąki tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/ 2 łyżeczki roztartego kardamonu
100 ml wody gazowanej
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Nadal ucierając wsypać mąkę, budynie, sodę oczyszczoną i kardamon. Na koniec ucierania wlać gazowaną wodę. Białka jajek ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: