Łaciaty sernik

Pyszny sernik z piernikiem!



Składniki na ciasto:

30 dag mąki tortowej
20 dag masła
5 dag margaryny
10 dag cukru pudru
5 żółtek ugotowanych
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Składniki na ser:

1 kg sera
9 jajek
1,5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
20 dag masła
1 opakowanie pierniczków w czekoladzie
2 batony chałwy waniliowej
1 aromat waniliowy

Składniki na polewę:

1 galaretka wiśniowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka czekolady mlecznej
½ kostki masła
½ szklanki kwaśnej śmietany
½ szklanki wody

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić powoli na małym ogniu stale mieszając do połączenia się składników (nie dopuścić do zagotowania)

Wykonanie ciasta:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, margarynę z masłem, żółtka zetrzeć na tarce i wymieszać razem z masłem i margaryną. Następnie dodać do mąki, wyrobić bardzo starannie ciasto. Po czym rozwałkować i przenieść ciasto na wałku do przygotowanej formy i wstawić do lodówki.

Wykonanie sera:

Masło roztopić na wolnym ogniu i odstawić. Następnie ser zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrami na puch, wlewać powoli ostudzone masło dodając po jednej łyżce sera, budynie i aromat. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.

Wykonanie placka:

Na schłodzonym kruchym cieście rozłożyć pierniki, w wolne miejsca rozłożyć pokruszoną chałwę i zalać przygotowanym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 50 minut. Upieczony i ostudzony sernik polać polewą czekoladowo- galaretkową.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Też robiłam niedawno sernik z pierniczkami, tyle, że gotowany. Był pyszny, myślę, że i Twój taki był!

    OdpowiedzUsuń