Obiad dietetyczny: medalion z łososia z zapiekanką z kaszy i pieczonymi warzywami

Zdrowy i pyszny obiad- wszystko zapiekane jednocześnie składający się z:

- zapiekanki z kaszy jaglanej, owsianej i orkiszowej przekładanej kalafiorem i brokułem
- medalionu z łososia
- zapiekaną papryką i cukinią



Składniki:

2 medaliony z łososia
1/2 szklanki kaszy orkiszowej
½ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki kaszy owsianej
½ brokuł
½ kalafiora
2 jajka
Sól, pieprz, pietruszka suszona
1 papryka czerwona
1 cukinia
Oliwa
cytryna

Wykonanie:
Kasze ugotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzić i wystudzić. Brokuł i kalafior podgotować ok 5 minut.
Oddzielić białka od żółtek, ubić z dodatkiem soli, następnie dodać żółtka i kasze, przyprawić solą, pieprzem i pietruszką suszoną- delikatnie wymieszać. Przełożyć połowę do naczynia żaroodpornego, ułożyć brokuł i kalafior i przykryć drugą częścią.
W między czasie paprykę oczyścić, pokroić w paski. Cukinię pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać z oliwą, solą i dowolnymi przyprawami.

Wszystko razem zapiekać: kaszę w naczyniu żaroodpornym, medaliony z łososia i warzywa – jeżeli mamy opcję termoobiegu w piekarniku- 30-35 minut w temp. 180 stC

Gotowy medalion skropić sokiem z cytryny.

Tradycyjna Kuchnia