Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
1 jajko
2 żółtka
2 dag drożdży
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mleka
Składniki na farsz:
2 cebule
20 dag pieczarek
½ kg soczewicy
pieprz do smaku
sól do smaku
1 łyżka masła
Wykonanie ciasta:
Drożdże utrzeć z cukrem w dwóch łyżkach ciepłego mleka i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 min.
Wykonanie farszu:
Soczewicę namoczyć w wodzie przez 2 godziny i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na rumiano. Następnie połączyć z soczewicą. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.
Wykonanie pierożków:
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki.
Bardzo ciekawe pierożki :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl