Pieczone pierożki z soczewicą

Co prawda trochę pracochłonne, ale naprawdę warto! Szczególnie ze względu na nietypowy, pyszny farsz.






Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
1 jajko
2 żółtka
2 dag drożdży
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mleka

Składniki na farsz:

2 cebule
20 dag pieczarek
½ kg soczewicy
pieprz do smaku
sól do smaku
1 łyżka masła

Wykonanie ciasta:

Drożdże utrzeć z cukrem w dwóch łyżkach ciepłego mleka i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 min.

Wykonanie farszu:

Soczewicę namoczyć w wodzie przez 2 godziny i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na rumiano. Następnie połączyć z soczewicą. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.


Wykonanie pierożków:

Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. 


Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w 170 stopniach.


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: