Ciasto balowe

Pyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :)



Składniki na biszkopt:

4 jaja,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę budyniową:

2 1/2 szklanka mleka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 kostki masła,
3 żółtka,
3/4 czwarte szklanki mÄ…ki.
½ litra Å›mietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanki fix
masa krówkowa

Wykonanie placka biszkoptowego:

Wszystkie skÅ‚adniki na biszkopt dokÅ‚adnie wymieszać i upiec biszkopt w piekarniku w temperaturze 160 stopni okoÅ‚o ½ godziny.

Wykonanie:

Zagotować 1,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozbić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem.

Śmietankę 36 % ubić z dodatkiem cukru pudru.

Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady, trzy paczki herbatników, duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatniki rozsmarować masę krówkową i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą na drobnych oczkach.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz