Gofry maślane

Dziś u mnie obiad na słodko :)

Gofry ale niecodziennie- ciasto maślane, a na wierzchu ostatnio odkryta przeze mnie pyszna niskosłodzona konfitura z moreli. 


Składniki:

4 jajka,

20 dag cukru,

25 dag masła,

30 dag mąki

7 gram proszku do pieczenia,

1 aromat pomarańczowy,

1 słoiczek dżemu-  polecam www.naszedomowe.pl

Wykonanie:

Jajka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem. Następnie wlać roztopione masło, wymieszać, dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto mikserem. Rozgrzać gofrownicę, nakładać łyżką równomiernie cienką warstwę ciasta. Piec na złocisty kolor. Po ostudzeniu gotowe gofry smarować dżemem morelowym lub innym.

UWAGA: nie smarować tłuszczem gofrownicy, ponieważ wystarczająca ilość tłuszczu jest w cieście


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz