Gofry ale niecodziennie- ciasto maślane, a na wierzchu ostatnio odkryta przeze mnie pyszna niskosłodzona konfitura z moreli.
Składniki:
4 jajka,
20 dag cukru,
25 dag masła,
30 dag mąki
7 gram proszku do pieczenia,
1 aromat pomarańczowy,
1 słoiczek dżemu- polecam www.naszedomowe.pl
Wykonanie:
Jajka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem. Następnie wlać roztopione masło, wymieszać, dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto mikserem. Rozgrzać gofrownicę, nakładać łyżką równomiernie cienką warstwę ciasta. Piec na złocisty kolor. Po ostudzeniu gotowe gofry smarować dżemem morelowym lub innym.
UWAGA: nie smarować tłuszczem gofrownicy, ponieważ wystarczająca ilość tłuszczu jest w cieście
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz