Ciasto czekoladowe- tort

Nie znam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :)




Składniki:

1 ½ szklanki mÄ…ki
1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
1 ½ szklanki cukru
6 jajek
3 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 masło
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Składniki na masę:

2 gorzkie czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
1/3 szklanki mleka 
1 masło
3 żółtka
1 szklanka cukru 

Wykonanie placka:

Czekolady rozpuÅ›cić w trzech Å‚yżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić. W miÄ™dzyczasie utrzeć masÅ‚o z cukrem i żółtkami, dodajÄ…c kolejno, rozpuszczone czekolady i kakao. 


NastÄ™pnie wsypać kawÄ™ i mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia, caÅ‚y czas mieszajÄ…c. BiaÅ‚ka z 9 jaj ubić na sztywno z odrobinÄ… soli, dodać do masy i delikatnie zamieszać. 


Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut.

Wykonanie tortu:

Czekolady rozpuÅ›cić w trzech Å‚yżkach wody na bardzo wolnym ogniu. Kakao i obie mÄ…ki wymieszać w 1/3 szklanki mleka bardzo dokÅ‚adnie aby nie byÅ‚o grudek. 


Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz