Składniki:
1 ½ szklanki mÄ…ki
1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
1 ½ szklanki cukru
6 jajek
3 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 masło
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
Składniki na masę:
2 gorzkie czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
1/3 szklanki mleka
2 gorzkie czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
1/3 szklanki mleka
1 masło
3 żółtka
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 szklanka cukru
Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając kolejno, rozpuszczone czekolady i kakao.
Następnie wsypać kawę i mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Białka z 9 jaj ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do masy i delikatnie zamieszać.
Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut.
Wykonanie tortu:
Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu. Kakao i obie mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka bardzo dokładnie aby nie było grudek.
Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu. Kakao i obie mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka bardzo dokładnie aby nie było grudek.
Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz