Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Zdrowa, smaczna i pożywna zupa pieczarkowa z kaszą pęczak.





Składniki:

½ szklanki pęczaku
40 dag pieczarek
20 dag włoszczyzny
1 cebula biała
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka maki
sól do smaku
pieprz do smaku
liść laurowy
1 ½ litra wody
natka pietruszki

Wykonanie:

Pęczak namoczyć po czym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć, ostudzić i pokroić. Pieczarki również pokroić z cebulą i usmażyć z 1 łyżką tłuszczu . Warzywa połączyć z pieczarkami i włożyć do wywaru, a z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Zagotować, doprawić do smaku, wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podawać z pęczakiem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł z dodaniem pęczaka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń