Składniki na ciasto naleśnikowe:
10 dag mąki
1 jajko
1/8 litra mleka
1/8 litra wody gazowanej
sól
Składniki na nadzienie:
25 dag pieczarek
1 bułka
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka tłuszczu
Składniki na panierkę:
1 jajko
½ szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składnik na ciasto naleśnikowe razem połączyć i przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki opłukać, pokroić razem z cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
Gotowe naleśniki smarować cienko nadzieniem, zawijać w rulon i kroić na trzy części.
Następnie obtaczać w jaju i bułce tartej. Smażyć lekko złociście i podawać z barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz