Składniki:
1 kg pstrąga
4 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
4 pomidory
1 czerwona papryka
1 puszka zielonego groszku
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
cynamon do smaku
liść laurowy
2 litry wody
Wykonanie:
Ryby umyć i starannie sprawić. Następnie zalać dwoma litrami zimnej wody, dodać 2 pokrojone cebule, czosnek, listek laurowy i gotować przez 10 minut. Wywar przecedzić, z ryb zdjąć skórki i oczyścić z ości. Dwie cebule pokroić w cienkie plastry razem z pomidorami i rozgotować na tłuszczu, po czym zalać czystym bulionem. Wrzucić do zupy pokrojoną paprykę, przyprawić do smaku i gotować przez 15 minut. Następnie dodać groszek, mięso z ryby, rozlać na talerze i podawać np.z grzankami.
ooo, zupa rybka. zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystkie dania z ryb, więc chętnie wypróbuję Twój przepis. Dzięki poszukiwaniom inspiracji w internecie trafiłam na świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ Moja rodzinka bardzo polubiła to orientalne połączenie smaków. Ten przepis zostanie z nami na długo. Polecam!
OdpowiedzUsuń