Surówka z młodej kapusty z boczkiem

Smaczny dodatek do dzisiejszego obiadu :)


Składniki:

1 główka młodej kapusty,
1 jabłko,
10 dag wędzonego boczku,
4 łyżki octu,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz,
natka pietruszki,
szczypiorek.

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, przełożyć do miski podlać niewielką ilością wody, posolić i udusić do miękkości . Następnie odsączyć na sicie i przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, wlać ocet, przestudzić i wymieszać z olejem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Marynatą z boczkiem polać kapustę, połączyć z startym jabłkiem, wymieszać z zieleniną i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz