Rurki półfrancuskie

Uwielbiam te rurki! zarówno z bitą śmietaną, kremem waniliowym czy marmoladą:) Z każdym nadzieniem są przepyszne! 



Składniki:

1 kostka margaryny,
1 szklanka gęstej śmietany,
3 szklanki mąki,
50 dag dżemu, marmolady (lub tradycyjnie bita śmietana),
cukier puder do posypki,
tłuszcz do formy.

Wykonanie:

Mąkę posiekać dokładnie z margaryną i dolewając powoli śmietanę wyrobić ciasto. 


Rozwałkować cienkie placki, pokroić na małe kwadraciki, smarować dżemem i zawinąć w rurki. Ułożyć ( spojeniem do dołu) na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub papierem do pieczenia. 


Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 25 minut i obficie posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia